El motiu pel qual es neguen a acceptar el referèndum

posted in: Actualitat | 0

“Puigdemont vol fer un referèndum enlloc d’escoltar els catalans”. Aquesta piulada que el Partit Popular va atribuir a la Vice-presidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría i que després va esborrar, destaca per contraposar “referèndum” amb “escoltar”. Però encara destaca més per la creença que hi ha al darrere: que el referèndum és inacceptable fins el punt que val la pena dir absurditats com aquesta. Però per què es neguen a acceptar el referèndum?

Per què es neguen a acceptar el referèndum - Psicòlegs per la independència

Sense arguments a favor de la unitat d’Espanya

Vivim a l’Espanya del 35% d’atur juvenil, dels impostos desproporcionats, de les portes giratòries a la sortida del Congrés, de la corrupció i el frau fiscal com a forma de vida, de les retallades a la llibertat d’expressió… i de l’incompliment del compromís de respectar els fets diferencials de les diverses regions de l’estat. I davant de l’oportunitat de crear una República que, com a mínim, tingui l’oportunitat de fer un estat social i que valori l’esforç de les persones, és normal que una majoria de la població es pregunti quins arguments hi ha per seguir a Espanya.

Hi ha arguments per seguir a Espanya? Segur que sí. Però no els coneixem, perquè els que els haurien de defensar els han convertit en arguments contra el referèndum.

Els representants dels partits polítics dependentistes, quan se’ls pregunta pel motiu de la unitat d’Espanya, responen tautològicament. La tautologia és la manera de definir un concepte utilitzant el concepte que es pretén definir, per la qual cosa, enlloc de definir-lo, només es gira al seu voltant:

 • Espanya ha de seguir unida.
 • Per què?
 • Perquè junts sóm millors.
 • Però per què?
 • Perquè la unió ens fa més forts.
 • Però… per què?
 • Perquè sóm més forts si estem junts.
 • Si, però… per què?
 • Perquè si estem junts aconseguirem més coses.
 • Quines coses?
 • Les coses que s’aconsegueixen estant junts.

Per què es neguen a acceptar el referèndum

Per què es neguen a acceptar el referèndum - Psicòlegs per la IndependènciaEs neguen a acceptar el referèndum perquè no han trobat res per oferir a Catalunya com a alternativa. Però… ho han fer? Depèn del que vulguin fer amb el problema. Amb una majoria social -sempre segons les enquestes- favorable a votar, dir-los que no i que se’n tornin cap a casa no el soluciona.

Ara bé, quina alternativa tenen? Fins ara l’únic que ofereixen és que seguim com fins ara. Amb totes les dificultats que enumeravem al principi d’aquest article, i que ens afecten a tots. Als independentistes i als que no ho són. Però és que ni tan sols ens ho ofereixen! Ens hi volen obligar.

Per això nosaltres, lluny del victimisme, hem optat per donar-nos l’oportunitat de sortir de l’atzucac. Una oportunitat en forma de referèndum. Perquè si podem construir un estat sense les tuteles que la monarquia té amb els descendents polítics del franquisme, podrem fer una República amb competències legals per resoldre tots els problemes que ara no podem resoldre: atur, corrupció, accés a la vivenda… Aquests problemes pels quals Espanya sí que té competències per arreglar, però no li dóna la gana de fer-ho.

I d’això ens en beneficiarem tots els que vivim a Catalunya. Independentistes o no. Ves que no sigui per això que no volen acceptar el referèndum!

Leave a Reply