El debat independentista

posted in: Opinió | 0

El debat independentista al blog de Psicòlegs per la Independència

El debat independentista s’intensifica a mesura que s’apropen les eleccions del 27 de setembre. Seran unes eleccions autonòmiques des del punt de vista jurídic, però plebiscitàries des del punt de vista polític. I no cal dir que la independència serà al centre del debat.

Els defensors de la independència presentem la nostra opció no com una solució, ni una garantia, sinó com una oportunitat. L’oportunitat de crear un estat des de zero i fer les coses millor que l’actual, perquè portem més de 120 anys intentant canviar Espanya i no ha estat possible.

És evident que a Catalunya hem fet coses malament, que tenim uns nivells de corrupció inacceptables, com a molts llocs d’Espanya, i que no som millors que ningú en res. Però crear un nou estat ens dóna l’oportunitat de tornar a començar i de gestionar la nostra realitat des de la proximitat.

Pot sortir bé, o pot sortir malament. Perdrem algunes coses i en guanyarem algunes altres. Però tenim la convicció que el balanç serà positiu. Intentarem utilitzar la independència com a instrument per resoldre problemes com l’atur i la pobresa -ambdues superen el 20%-, la precarietat laboral, la dificultat d’accés a l’habitatge, la incertesa sobre el futur, la corrupció i les males pràctiques polítiques, etc.

Tots aquests problemes no els tenim només els independentistes. També els tenen els que s’oposen a la independència. Per això ens sorprèn moltes vegades presentar la nostra proposta i rebre una pluja d’insults, burles, humiliacions, acusacions i amenaces… però no rebre cap alternativa per solucionar-los.

Els problemes són els mateixos, però davant de la nostra proposta, esperaríem que qui ens critica, presentés la seva pròpia proposta de solució. Sobretot perquè els nostres problemes també els afecten a ells. No cal que ofereixin garanties de que sortirà bé; al capdavall la independència tampoc no les pot oferir.

Estàs contra la independència? Què proposes per solucionar els problemes?

 

Joan-Salvador Vilallonga

Psicòlegs per la Independència – Assemblea Nacional Catalana

Leave a Reply