Ho reiterem

posted in: Actualitat | 0

Els psicòlegs ens plantem (Rèplica a la Junta del COPC)

El diumenge dia 29 de gener es va publicar un article al diari El Punt Avui titulat Els psicòlegs ens plantem, escrit pels psicòlegs Albert Vidal i Dolors Marin. Aquell mateix dia, es va publicar al web del Col·legi Oficial de la Psicologia de Catalunya (COPC) la resposta a aquest article. En el nostre torn de rèplica, hem volgut reiterar i alhora ampliar tot allò que vam afirmar.

Ho reiterem: Els psicòlegs ens plantemEn som 175. Aquest és el nombre d’adhesions a la campanya per no pagar la quota al Consejo General de la Psicologia de España. La Junta del COPC afirmava en el seu article no tenir-ne constància. Aviat en tindrà, perquè estem preparant la nova acció que durem a terme, que ens permetrà seguir sumant.

Ens hem plantat davant el Consejo General. I ho reiterem: perquè és un organisme espanyol centralitzat a Madrid, i creat per llei. Una llei que obliga el COPC a ser-ne membre, fet que implica per al nostre col·legi una aportació econòmica anual de quasi 600.000 euros. Nosaltres ens preguntem: A canvi de què? O a canvi de què que no puguem assumir des del propi col·legi?

Ens hem plantat, també, davant la Junta de Govern del COPC. I ho reiterem: per la seva manca de compromís amb la societat catalana, especialment els darrers mesos del Procés. Com es desprèn de dos comunicats que la mateixa Junta aporta com a defensa, dels dies 29 de setembre i 1 d’octubre de 2017. Documents redactats des de la pretesa neutralitat d’aquell qui jutja les parts per igual, on es censura el govern català amb la mateixa duresa que el govern espanyol, on es condemnen “totes les mostres de violència”, així en plural, quan tots sabem que l’única violència que hi va haver va ser la de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Manca de compromís que també es desprèn de la negativa a participar a la Taula per la Democràcia, fent cas omís a una sol·licitud presentada el 29 de setembre de 2017 per la sectorial de psicòlegs de l’ANC, acompanyada de 74 signatures de suport.

El que ha passat –i està passant- aquests darrers mesos en aquest país és que no hi ha lloc per l’equilibri o la neutralitat. Davant l’empresonament cautelar de gent pacífica, de l’atonyinament de votants de tota edat i condició, de la persecució d’idees legítimes, de la repressió generalitzada… davant de tot això, callar no és equilibrat ni neutral, és legitimar-ho.

Així doncs, reiterem la nostra decisió de no pagar la quota al Consejo General de la Psicología de España, encara que això suposi rebre contínues advertències administratives d’una possible baixa com a membres del COPC. Advertències donades de forma imprecisa i arbitrària, ja que, per una banda, els mateixos Estatuts del col·legi especifiquen uns terminis de pagament que són amplis, i per altra banda, tampoc concreten les conseqüències d’impagar el rebut del Consejo. Amb la finalitat d’esclarir aquestes qüestions, el dilluns dia 22 de gener vam dirigir-nos a la Junta demanant informació, i encara no hem rebut resposta. Tot i que segueixen les advertències administratives de baixa del col·legi, en un context professional on la col·legiació és molt sovint un requisit obligatori. Això està creant incertesa i sentiment d’indefensió, que considerem totalment gratuïts donat tot el que hem explicat anteriorment.

Ho reiterem: Els psicòlegs ens plantem - Psicòlegs per la Independència

Finalment, reiterem que ens hem posat a treballar per un col·legi professional propi d’una República Catalana independent. Lliures de peatges i servituds alienes que ens hipotequen, com suposa pertànyer al Consejo General espanyol. També lliures de l’obligació d’estar col·legiats, com ja es contempla a la directiva europea de col·legis professionals, que Espanya no ha adoptat, essent un cas excepcional. També reiterem que ens hem posat a treballar per un col·legi que compti amb una representació internacional que, insistim, ara no és possible perquè és funció i competència del Consejo General.

 

Albert Vidal Raventós, Dolors Marín Tuyà i Josep Mª Llaurador Fortuny.

Leave a Reply