La legalitat com a excusa

posted in: Opinió | 3

El govern espanyol i els partits dependentistes (PP, PSOE i Ciudadanos) insisteixen en que el Referèndum que celebrarem l’1 d’octubre serà il·legal. Una afirmació que necessita dues consideracions. Primera, que és mentida. I segona, que només és una (altra) excusa per dissimular que no saben com convèncer-nos de que ens vulguem quedar a Espanya. Perquè el referèndum és això: Que diguem què volem. Com que el govern espanyol no vol admetre que no té res per a oferir-nos -o almenys fins ara no ha demostrat tenir res- ho tapa dient que la nostra voluntat li importa un rave. Utilitza la legalitat com a excusa.

El referèndum serà legal - Psicòlegs per la Independència

El referèndum serà legal

Els propers dies s’anunciaran els termes amb els quals es farà el Referèndum de l’1 d’octubre. Les garanties que faran que aquesta votació sigui vinculant. La Llei de Transitorietat Jurídica que aprovarà el Parlament de Catalunya recolzarà el referèndum. Atès que el Parlament va ser escollit en unes eleccions democràtiques on tots els partits van poder participar, la Llei de Transitorietat serà legal. Per tant, que no utilitzin la legalitat com a excusa per esquivar un debat social majoritari. És molt poc democràtic i molt poc responsable per part seva.

Que si és il·legal, que la Constitució, que què posa el teu DNI, que on jugarà el Barça… Els participants en un debat necessiten convèncer. No posar excuses perquè no tenen arguments per a debatre. Els catalans i catalanes hem de prendre una decisió, i ja som prou grandets com perquè ens rentin la cara amb un drap brut.

Legalitat vs legitimitat: l’Acta de la Claredat canadenca

Referèndum d'independència de Quebec - Psicòlegs per la IndependènciaLa província canadenca de Quebec ha fet dos referèndums d’independència, els anys 1980 i 1995. En ambdós casos el resultat va ser NO. Però si hagués guanyat el Sí, s’hauria produït un xoc important entre Quebec i Canadà. D’una banda el Tribunal Suprem del Canadà diu que ni la llei internacional ni la Constitució d’aquell país permeten que cap dels territoris que en formen part se separi de manera unilateral. De l’altra, admet que cadascun dels seus territoris està capacitat per a consultar la població sobre qualsevol cosa en referèndum (inclosa la secessió) i que, en cas que el resultat sigui favorable a la secessió, el govern federal hauria d’entrar en negociació amb aquest territori per tal de fer aquesta secessió de manera ordenada.

En aquest sentit, el 29 de juny del 2000 es va promulgar l’anomenada Acta per a donar efecte al requeriment de claredat per a establir l’opinió del Tribunal Suprem del Canadà en referència a la secessió de Quebec. Aquest document es coneix amb el nom d’Acta de la Claredat perquè, precisament, estableix que la claredat és necessària perquè el govern canadenc pugui entrar en negociació amb Quebec -o amb qualsevol territori que se’n vulgui separar- de cara a la secessió. L’Acta diu que la pregunta ha de ser clara i la majoria que hi vota a favor també, reservant-se, el Tribunal Suprem, la potestat de decidir, en cada cas, què considerarà una pregunta clara i una majoria clara.

Canadà entén que ni les lleis internacionals ni la Constitució del seu país poden retenir per força un territori i la seva població que, majoritàriament i democràticament, ha decidit sortir-ne.

La legalitat com a excusa

Les lleis internacionals no permeten la secessió. És normal, tenint en compte que molts estats del món tenen regions amb aspiració independentista i -legítimament- volen protegir la integritat del seu territori. D’acord. Els que fan les lleis, les fan per a protegir els seus interessos. I quan alguna cosa amenaça els seus interessos la converteixen en il·legal. Amb les revolucions que han permès avenços socials fan el mateix.

La legalitat com a excusa - Psicòlegs per la IndependènciaA Espanya, l’any 2001, la llei no permetia il·legalitzar un partit polític. I el govern de José María Aznar vola il·legalitzar Batasuna. Com ho fas quan tens majoria al Congrés i vols fer una cosa que la llei t’impedeix fer? Canvies la llei. O més ben dit, et crees una llei a mida. I punt. Per tant pots fer que qualsevol cosa sigui il·legal -fins i tot ocupar una oficina bancària- elaborant una llei. Que la il·legalització de Batasuna fos una bona idea, o no, és un altre tema. La qüestió és que Espanya ja ha demostrat que pot canviar al seu gust fins i tot les lleis més sagrades.

Per això ara no ens qüestionem que Estats Units, Lituània o Eslovènia s’independitzéssin de manera il·legal. I ells tampoc s’ho qüestionen. Perquè en cap dels països que s’han creat, aquesta creació s’ha vist aturada per una llei. De fet, ni tan sols existeix el dret a la secessió, perquè la secessió no és un dret. La secessió és un fet. Els estats se secessionen, agradi o no. I el repte dels països civilitzats és resoldre-ho de manera civilitzada. Entenent que si un grup de persones han decidit, democràticament, que no volen pertànyer a un estat, obligar-los-hi no els farà canviar de voluntat.

Per això quan el govern espanyol posa la legalitat com a excusa només està desviant el debat de la seva qüestió fonamental: si els avantatges de fer de Catalunya una República de ple dret superen els inconvenients.


Altres articles que et poden interessar:

3 Responses

Leave a Reply