La promesa falsa de Rajoy

posted in: Actualitat | 0

La promesa falsa de Rajoy

La promesa falsa de Rajoy - Psicòlegs per la IndependènciaUna altra vegada el govern espanyol ha promès inversions milionàries en infraestructures a Catalunya. I una altra vegada les incomplirà, com ho ha fet sempre. Ja no ens creiem aquesta ni cap altra promesa falsa de Rajoy. Ens tenen acostumats a invertir, com a màxim, el 10% del que s’han compromès. Per això la infraestructura de Rodalies està caient a trossos, provocant avaries i retards que afecten a tots els seus usuaris, siguin independentistes o no.

Aquesta promesa falsa de Rajoy arriba en un moment en que volen fer veure que dissimulen davant d’un altre incompliment: el del diàleg. Tenint el Tribunal Constitucional intervingut, en una clara violació del principi democràtic de separació de poders (recordem que el PP i el PSOE es reparteixen la decisió dels jutges que en formen part), suspenen l’autonomia de Catalunya cada cop que el Parlament aprova una llei. I sense recórrer a l’article 150.2 de la Sagrada Constitució!

Per tant el diàleg brilla per la seva absència. I no ho saben dissimular. Per tant, s’esforcen per dissimular que no ho dissimulen gaire. Els professionals de la Psicologia sabem prou bé que l’engany repetit té una conseqüència: la pèrdua de la confiança. L'”Apoyaré” de José Luis Rodriguez Zapatero, totes les mentides de Magdalena Alvarez i Ana Pastor i, ara, la promesa falsa de Rajoy d’invertir en Rodalies han tingut aquest efecte. Germà Bel, expert en el centralisme de les infraestructures Marca España, ja les ha desmuntat. I entre la majoria independentista, si ens basem en el número d’estelades que han estat retirades dels balcons, també.

El dubtós honor de Carrero Blanco

Tuits Carrero BlancoCassandra Vera, autora de 13 tuits sobre Carrero Blanco, ha estat condemnada a 1 any de presó que no haurà de complir. Però segons diu ella mateixa, aquesta sentència li impedirà arribar a ser mestra. L’argument de l’Audiència Nacional és que ha faltat a l’honor de les víctimes del terrorisme. Ens sorprèn que es posa al mateix sac a Carrero Blanco i a altres víctimes d’ETA. Ningú hauria de morir per aquesta causa, però… Permeteu-nos que dubtem de l’honor de Carrero Blanco.

No és normal que un règim autoanomenat democràtic tingui aquesta filia cap a la dictadura. Ni que això serveixi per equiparar un líder d’un dels moviments més sanguinaris de l’Europa del segle XX a les altres víctimes del terrorisme. Ni molt menys que sigui una excusa per retallar la llibertat d’expressió.

Perquè si apareguéssin piulades burlant-se de la mort de qualsevol víctima dels GAL (terrorisme d’estat), també hi hauria una sentència de presó per part de l’Audència Nacional?

Compte amb les enquestes!

Aquesta setmana també hem conegut un nou Baròmetre d’Opinió Política del CEO (Centre d’Estudis d’Opinió, organisme que depèn de la Generalitat de Catalunya). Es tracta d’una enquesta feta a 1500 persones, una mostra suficient des d’un punt de vista estadístic.

Enquesta del CEO - Psicòlegs per la IndependènciaHa sorprès l’aparició d’un resultat aparentment contradictori:

  • Pregunta 30: “Creu que Catalunya hauria de ser…” Un estat independent: 37,3%.
  • Pregunta 31: “Vol que Catalunya esdevingui un estat independent?” Sí: 44,3%.
  • Pregunta 79: “Esta a favor que es convoqui un referèndum sobre la independència de Catalunya?” Sí: 73,6%.

Però en base a la participació del 73,6%, amb la pregunta 80: “Si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya, convocat i organitzat per la Generalitat, i sense l’acord del Govern espanyol [patapam!], vostè què faria?” el resultat net del referèndum (descartada l’abstenció, el vot en blanc i el vot nul) seria d’un 66% a favor del Sí.

L’explicació de la contradicció és que la resposta depèn de com es formula la pregunta. La 31, (“Vol que Catalunya esdevingui un estat independent?“) expressa un desig. La 80, (“Si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya, convocat i organitzat per la Generalitat, i sense l’acord del Govern espanyol, vostè què faria?) expressa una intenció. Però el que és rellevant és que el CEO pregunti directament per la possibilitat d’un referèndum sense l’acord del govern espanyol, i que surti una opinió favorable del 50,3%.

Compte amb les enquestes. No reflecteixen la situació exacta de l’opinió pública, sinó com es respon a unes preguntes formulades de manera determinada en un moment determinat. Això vol dir que menteixen o que s’equivoquen? No. Vol dir que s’han d’interpretar correctament.

L’enquesta ens dóna pistes sobre com evoluciona la majoria social favorable a la independència. I el que ens diu és que el referèndum no té garantida la victòria del SÍ, però que si seguim treballant per explicar als partidaris de la unitat d’Espanya que la unitat d’Espanya no els millorarà les condicions de vida en cap sentit, el podem guanyar.


Segur que t’interessarà llegir aquest article del company de la nostra sectorial, Miquel Strubell, on explica un error de mostreig a l’última onada del Baròmetre d’Opinió Política del CEO i detalla per què tenim motius per a l’optimisme.

Leave a Reply