Qui ha de votar al referèndum

posted in: Opinió | 0

Qui ha de votar al referèndum? Els catalans o els espanyols? És una altra de les pedres que els partits dependentistes han posat al mig del camí per evitar que el debat avanci. La pregunta, des del seu punt de vista, és inútil: Preocupar-se per qui ha de votar al referèndum quan, d’entrada, creuen que ni tan sols hi ha d’haver referèndum, és com no voler comprar un cotxe i preguntar-se qui el podrà conduir.

Qui ha de votar al referèndum - Psicòlegs per la Independència

Qui ha de votar al referèndum

La decisió de sortir, o no, d’Espanya, pertany als que es pregunten si n’han de sortir. No als qui creuen que els primers no tenen dret a preguntar-s’ho.

El govern espanyol i els partits dependentistes (PP, PSOE i Ciudadanos) han decidit que no hi ha d’haver referèndum. És a dir, que l’opinió de les persones (totes, independentistes o no), no serveix per a res. A continuació han començat a referir-se a la participació, al cens, a inventar-se que és il·legal, i a qui ha de votar al referèndum: Catalunya o tota Espanya?

Objectiu: evitar el debat. El que ens preguntem des de fa anys és si Catalunya i els catalans prosperarem més tenint el nostre estat i en una relació d’igualtat amb Espanya. Aquesta és la pregunta que Espanya no contesta. Perquè sap que a l’hora de persuadir els catalans que vulguin quedar-s’hi, no té res per oferir. Ni a nivell econòmic, ni cultural, ni social, ni esportiu. Això no vol dir que Espanya no tingui futur. És clar que en té! Però des del punt de vista de Catalunya ens hem de preguntar el nostre, de futur. Tindrem un futur millor dins o fora d’Espanya? Podrem seguir ajudant Espanya a desenvolupar-se des del nostre propi estat, o seguirem deixant que Espanya ens empobreixi a nosaltres i a ella mateixa?

Qui ha de votar al referèndum, com veurem a continuació, són tots els que viuen a Catalunya i creuen que la seva opinió, a favor o en contra la de independència, és de valor. Així, els defensors de la unitat d’Espanya també haurien de mostrar públicament el seu rebuig a un govern que menysprea la seva opinió, i que els fa perdre el temps amb debats de via morta.

Preguntar-se pel cens, el percentatge de participació necessari i l’àmbit dels votants quan s’assegura que no hi haurà referèndum, és una pèrdua de temps. O una mostra d’inseguretat.

Exemples de la Història

Referèndum d'independència de Quebec - Psicòlegs per la Independència

Quan es parla de “tots nosaltres”, a què ens referim? A Catalunya? A Espanya? A la Unió Europea? Catalunya té entitat per si mateixa, o només és part d’alguna cosa més gran? Tenim un Parlament propi. La Generalitat de Catalunya fou restablerta, acabat el franquisme (bé, més o menys) el 29 de setembre de 1977: abans de l’entrada en vigor de la Constitució Espanyola (27 de desembre de 1978). El que no té Espanya és un acord signat pel qual, Catalunya, accepta la seva pertinença a l’estat espanyol.

Una pregunta semblant s’han fet altres territoris que han fet referèndums. I en aquests referèndums només han votat els habitants dels territoris que volen dur a terme la decisió per la qual es vota.

Al referèndum d’independència d’Eslovènia (23 de desembre de 1990) només van votar els eslovens, i no tots els iugoslaus. Per què? Perquè els que hauvien de dur a terme la secessió en cas de victòria del Sí eren els eslovens, i no els iugoslaus. Pel mateix motiu, al referèndum del Brexit (23 de juny de 2016) només van votar els britànics i no tots els ciutadans de la Unió Europea. O als referèndums d’independència de Quebec (20 de maig de 1980 i 30 d’octubre de 1995) només van votar els quebequesos.

La decisió de sortir, o no, d’Espanya, pertany als que es pregunten si han de sortir. No als qui creuen que els primers no tenen dret a preguntar-s’ho. El que passa és que mentre es fa aquest debat, el calendari avança. I els que creuen -segurament, amb motius- que a Catalunya les coses li aniran millor dins d’Espanya, farien bé d’explicar aquests motius. Amb positivisme. Amb arguments. Amb persuasió. Perquè si Espanya només pot conservar la unitat nacional retenint les persones contra la seva voluntat, s’haurà de preguntar si aquest és el model que vol per a ella mateixa. Però no pot ser que nosaltres ens fem aquesta pregunta i Espanya no.

Si Espanya només pot conservar la unitat nacional retenint les persones contra la seva voluntat, s’haurà de preguntar si aquest és el model que vol per a ella mateixa. Però no pot ser que nosaltres ens fem aquesta pregunta i Espanya no.


Altres articles que et poden interessar:

Leave a Reply