Respecte

posted in: Actualitat | 0

La vinculació entre independentisme i psicopatologia forma part de l’hemeroteca des que els contraris a la independència de Catalunya van començar a posar-se nerviosos davant del seu augment sostingut. És una estratègia que respon a la manca d’arguments, a la qual el règim espanyol ens té acostumats, però també és una manca de respecte cap els independentistes, i també cap a les persones que, efectivament tenen una psicopatologia.

En tenim alguns exemples aquí, aquí o aquí. El nostre compte de Twitter (@psicolegsANC) rep sovint bromes recomanant-nos anar al psiquiatra pel fet de ser independentistes. Com si els bombers o les arquitectes tinguéssin dret a ser independentistes, però els psicòlegs, no.

Sovint es posa l’arrel a l’educació, afirmant que el sistema educatiu català, sobretot per culpa de l’immersió lingüística, forma els nens i nenes en l’odi a Espanya i fomenta l’independentisme. El que ja no poden explicar és per què, si tots estem sotmesos al mateix sistema educatiu, alguns acabem essent independentistes i els altres no.

Hi ha alguna diferència en els nostres cervells? Els independentistes tenim un cervell més vulnerable als enganys respecte el dels no independentistes, que tenen el privilegi de gaudir d’un pensament lliure? La seva defensa de la unitat d’Espanya els atorga propietats que els independentistes no tenim? Doncs no. Fins ara no hem trobat cap estudi que vinculi diferències cerebrals amb ideologia política.

Cartell de la xerrada “Perpetual nationalisms” [Nacionalismes perpetus], celebrada el passat 26 d’abril al Parlament Europeu, amb la participació d’un reputat psiquiatre de la Universitat Autònoma de Barcelona
Cartell de la xerrada “Perpetual nationalisms” [Nacionalismes perpetus], celebrada el passat 26 d’abril al Parlament Europeu, amb la participació d’un reputat psiquiatre de la Universitat Autònoma de Barcelona

Respecte d’això, passa el mateix quan es vincula l’independentisme a la psicopatologia. Dir que els independentistes han d’anar al psiquiatre, o que estan bojos només perquè volen la independència de Catalunya, no és només una falta d’arguments. També és una falta de respecte per partida doble.

Respecte - Psicòlegs per la IndependènciaD’una banda es falta al respecte cap els independentistes, que l’únic que fan és promoure un moviment social de canvi per donar una oportunitat al poble al qual pertanyen de desenvolupar-se amb tot el seu potencial i de poder decidir, amb igualtat de condicions, auto-regular-se i ser respectat.

De l’altra banda es falta al respecte a les persones que tenenm efectivament una psicopatologia. Són problemes que generen patiment, deterioren la qualitat de vida i contribueixen a l’estigmatització d’aquestes persones. Utilitzar la psicopatologia com a insult no diu res a favor d’una societat.

Activitats com la del cartell que hem adjuntat fan mal a la professió de la psicologia i escampen mentides, amb les quals tothom perd el temps enlloc de debatre els avantatges i inconvenients de fer aquest conegut exercici de llibertat col·lectiva.

Això també inclou les ocasions en que l’insult va en direcció contrària: independentistes que insinuen una psicopatologia per aquells que creuen que Catalunya ha de seguir formant part d’Espanya. És de la mateixa gravetat, i ha de ser respost de la mateixa manera.

 

 

 

Leave a Reply