Una sentència política

posted in: Actualitat | 1

La sentència del judici al 9N que ha condemnat a la inhabilitació Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau és una sentència política. I, a més a més, inútil. No evitarà la independència. Però, en canvi, evidencia la confusió que provoca el procés entre els organismes de l’Estat. Fins al punt de fer-los actuar, Fiscalia inclosa, amb finalitats polítiques. La Fiscalia va denunciar pressions per part del govern espanyol per intervenir contra la consulta popular. Alicia Sánchez Camacho havia anunciat només 2 dies després del 9N que la Fiscalia actuaria. Així doncs, la independència d’aquest òrgan quedava en entredit.

També quedava en entredit la tranquil·litat amb la que Espanya deia que afrontava aquest procés participatiu: una costellada, una cosa que no va enlloc… doncs amb la mobilització que han fet (i que estan fent) per oposar-s’hi demostren no creure’s gens les seves pròpies paraules! Perquè si no consideres que una cosa sigui una amenaça, no t’esforces tant per actuar-hi en contra. Ni mobilitzes el Tribunal Suprem per fer, també, un judici a Francesc Homs.

Una altra sentència política

El Partit Popular utilitza la Justícia barroerament per guanyar allò que no pot conquerir a les urnes: el Parlament. Els propis diputats d’aquest i altres partits dependentistes volen restar autonomia a la institució on exereceixen la seva tasca de representants, enviant sistemàticament totes les seves decisions al Tribunal Constitucional. Cadascuna de les decisions que pren aquest Tribunal també és una sentència política. I ja en van unes quantes:

La sentència política i totes les del Tribunal Constitucional

Encara que la sentència política contra Mas, Ortega i Rigau no prové del Tribunal Constitucional, evidencia un problema del sistema judicial espanyol: la seva insistència en posar traves a l’exercici de la democràcia.

Per això ens cal sortir d’un Estat que no ha completat la separació de poders en 40 anys de Transició. Que té fiscalies que afinen causes judicials, Tribunals dirigits per militants del partit de govern, diputats que legislen pensant en el seu futur a algun Consell d’Administració d’una gran empresa… Amb l’estat propi tindrem l’oportunitat de regular aquestes conductes, que ens converteixen a nosaltres, els votants, en còmplices forçats i involuntaris de la seva mala praxi.

Vicent Sanchis, nou director de TV3

El periodista Vicent Sanchis ha estat nomenat nou director de TV3 aquesta setmana. No hauria de ser una notícia relacionada amb el procés d’independència, però alguns la hi han convertit. Els que critiquen que Sanchis és independentista, com a garantia que NO podrà exercir el seu càrrec amb rigor.

Vicent Sanchis, director de TV3Vivim en un país on aproximadament el 50% de la població és independentista. Diem aproximadament perquè només tenim enquestes: la proporció real només es podrà conèixer amb el referèndum que farem (sí) properament. Per tant la probabilitat que la persona escollida per dirigir la televisió pública sigui independentista, no ens enganyem, és alta. Sobretot si se selecciona des de la població general.

Quan a les dècades de 1990 i 2000 l’independentisme oscil·lava entre el 10% i el 20%, que la persona proposada per dirigir TV3 fos independentista, hauria estat poc probable. Tant poc, que potser sí que es podria sospitar que hi havia una intencionalitat política. Però actualment aquesta excusa no serveix.

Vicent Sanchis ha dirigit 7 mitjans de comunicació: El Temps, Setze, El Observador, Avui, Grup Cultura 03, Time Out Barcelona i Barça TV. És doctor en Comunicació per la Universitat Ramon Llull. Tenir-lo en consideració per dirigir TV3 és, com a mínim, una bona idea. Se l’ha de descartar per ser independentista? Seria una altra sentència política!

  1. Els favors de Margallo - Psicòlegs per la Independència

    […] Continua la judicialització de la política, per part d’un Tribunal que no sap rebutjar fer allò que no li pertoca: dirimir qüestions polítiques. Una suspensió de l’autonomia lenta per part d’Espanya per anar desgastant els partits que han apostat per la independència. Nosaltres seguirem convidant els dependentistes a portar el debat pel terreny dels arguments, i no de la força bruta. […]

Leave a Reply