Gestió de l’impacte psicològic de l’1 d’Octubre

El dia 1 d’octubre de 2017 ha esdevingut una data que no només passarà a la història de Catalunya, sinó que també ha quedat marcada en totes les persones que la van viure.

L'impacte psicològic de l'1 d'Octubre - Psicologia per la Independència
Votació durant el referèndum de l’1 d’Octubre al Guinardó (Barcelona).
Font: Flickr

Es venia de diversos anys de reivindicació del dret a decidir i del referèndum d’autodeterminació, en els que l’estat d’ànim col·lectiu era de confiança, amb una autoestima ferma i un objectiu comú molt clar. Es feia servir l’humor i l’enginy per fer front a la incertesa del que havia de passar el dia del referèndum i l’energia que es respirava era molt positiva. Fins i tot podiem parlar de l’existència d’una unitat a nivell emocional.

L’1-O va tenir un doble efecte: d’una banda, es va aconseguir l’objectiu (vam votar) i es van viure moments molt emocionants; de l’altra banda, es va rebre una violència per part de l’Estat espanyol que no ens esperàvem i per la qual no estàvem preparats. Totes dues coses van tenir un impacte a nivell psicològic: d’una banda, s’ha reafirmat l’autoconfiança com a poble que va lluitar i va ser capaç de defensar-se, i de l’altra banda han aparegut altres tipus de sentiments derivats del xoc per la violència viscuda directa o indirectament.

A més a més, després de l’1-O s’han donat situacions que han anat desgastant l’estat d’ànim entre l’independentisme: la impunitat de la violència, la presó, l’exili, la pèrdua de la unitat, el judici farsa, les vagues de fam, etc. han generat diferents reaccions i sentiments en els independentistes, des de la ràbia i la por a la decepció, la desconfiança i la confusió. Es podria dir doncs que emocionalment també hi ha hagut una pèrdua de la unitat.

Un dels nostres objectius com a sectorial és incidir a aquest nivell, reconstruint el nostre relat per a apoderar-nos de nou i duent a terme accions per a preparar-nos mentalment per a continuar la lluita i per a poder resistir la guerra psicològica i la repressió que estem rebent.

Per tot això estem preparant una sèrie de tallers que durem a terme a tot el territori per ajudar a gestionar l’impacte psicològic de l’1 d’Octubre, i esperem informar-ne molt aviat.