Dispositiu d'atenció psicològica 23S

Dispositiu d’atenció psicològica

Arran d’una demanda d’ajuda urgent que vam rebre a la nostra sectorial per part d’una persona afectada per les detencions del 23 de setembre, des de Psicòlegs per la Independència (assemblea sectorial de l’Assemblea Nacional Catalana) posem en marxa un dispositiu d’atenció psicològica a les persones afectades per la repressió. 

Assistència psicològica repressió Assemblea Nacional Catalana

Per què cal un dispositiu d’atenció psicològica?

Les onades periòdiques de repressió i de violència de l’estat espanyol vers l’independentisme ens volen atemorir i desmobilitzar a nivell col·lectiu. Les autoritats espanyoles ens estan enviant un missatge: “Els darrers detinguts ja no són càrrecs polítics. Són manifestants, com vosaltres. Aneu en compte amb el que feu“.

Els defensors del projecte de la República i altres persones sensibles amb els drets civils ho hem rebut amb indignació. I no cal dir que mantindrem la mobilització fins que la República Catalana estigui en ple funcionament i tots els presos polítics i exiliats siguin a casa. Però imaginar-se com ho han rebut els detinguts i agredits i els seus familiars és molt difícil, per més que pensem que ens en podem fer una idea:

  • Acusats de terrorisme i altres delictes molt greus sense proves, i detinguts en condicions pròpies de la llei antiterrorista (aïllament, limitació de les comunicacions, demora del pas a disposició judicial, etc).
  • Afrontant, des de la família, la llunyania, la incertesa sobre els càrrecs finals i el benestar físic, psicològic i social dels detinguts.
  • Veient com les contínues filtracions a la premsa escampen mentides i fan saltar pels aires el dret de defensa.
  • Escoltant determinats mitjans de comunicació espanyols -i alguns partits polítics- fent créixer la bombolla de les mentides i competint entre ells per veure qui la diu més grossa.
  • Veient com l’acusació del terrorisme es fa extensiva a tot el moviment independentista, que no ha deixat de demostrar el seu compromís amb la democràcia i la noviolència.
  • Causant lesions molt greus a alguns manifestants (pèrdues d’un ull o un testicle), que van molt més enllà del control puntual d’un grup de manifestants.
  • Actuant impunement als carrers, amb l’ús de càrregues indiscriminades i sense justificació, que fan que, més que policies, siguin descontrolats amb porra i altres armes.

Les reaccions que poden aparèixer en els familiars inclouen la por, la ràbia, la incertesa, el rebuig social, l’aïllament, l’insomni, l’ansietat, etc. Per això des de Psicòlegs per la Independència hem vist clar que calia crear aquest dispositiu d’atenció psicològica. El seu objectiu és donar resposta a les necessitats urgents i immediates, i valorar la posterior derivació a altres serveis de seguiment.

Professionals de la Psicologia: Com participar-hi

Busquem psicòlegs i psicòlogues amb coneixements de maneig emocional amb persones en situacions d’emergència i trauma. Volem crear una xarxa de col·laboradors a tot el territori, per poder ajudar les persones que ho necessitin, segons la disponibilitat de cadascú.

Envieu-nos un missatge a l’adreça psicolegs@assemblea.cat i us respondrem per coordinar la tasca. Animeu-vos-hi!

Afectats per les detencions del 23 de setembre: Com sol·licitar l’ajuda

També ens podeu escriure a l’adreça psicolegs@assemblea.cat indicant-nos les vostres necessitats i el municipi des de la qual ens escriviu. Us respondrem per explicar-vos com us podeu beneficiar del dispositiu d’atenció psicològica, que serà gratuïta per a tots els usuaris.

Us recordem que també tenim en preparació els Tallers de gestió d’emocions i de resiliència, que es complementen amb el dispositiu d’atenció psicològica, afegint una capa de suport professional.

3 comentaris a “Dispositiu d’atenció psicològica”

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.